Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

 

altSzervezetünkbe számos méreganyag kerül a külvilágból. Táplálkozásunk során többek között tartósítószerek, növényvédőszerek jutnak be. A szennyezett ivóvíz, levegő, vegyipari, háztartási és kozmetikai szerek használata szintén számos méreganyag felhalmozódásához vezethet.

Méregtelenítés során az emberi szervezet megtisztul a számára szennyező, káros, ártalmas anyagoktól, gondolatoktól. A mai felgyorsult, sikerorientált világban fontos a lelki méregtelenítés is, a káros gondolatok, a stressz, a lelki traumák feldolgozása, ebben nyújt segítséget a pszichoterápia, mediatív technikák. Testünkben a méregtelenítés a veséken, májon, tüdőn, beleken, bőrön keresztül zajlik. Számos módszer létezik, amellyel elősegíthetjük, hatékonyabbá tehetjük szervezetünk méregtelenítő folyamatait.

1, Bőrön keresztül történő méregtelenítés

Ide tartozik a szauna, száraz ledörzsölések, izzasztókúrák, fürdők, pakolások, borogatások.

2, Májon keresztül

A májnak fontos szerepe van az anyagcsere folyamatok irányításában, a méreganyagok kiválasztásában. Segíthetjük a munkáját májpakolással, gyógynövényekkel, ilyen például a máriatövis, csalán.

3, Vesén keresztül

Fontos a bő folyadékfelvétel, folyadéknap tartása. Az elfogyasztott folyadék mennyisége 2,5-3 liter legyen. Fontos, hogy csak szénsavmentes ásványvizet, zöldségleveket, cukor nélküli gyógyteákat (vízhajtó hatású gyógynövény például a nyírfalevél, gyermekláncfű, zsurló, pitypang) fogyasszunk.

4, Tüdőn keresztül

Végezhetünk légző gyakorlatokat, légzésterápiát, de a sport is rendkívül jótékony hatással van a tüdő munkájára.

5, Gyomor-bélrendszeren keresztül

Vannak böjtkúrák, melyeknek célja az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése fokozott folyadékbevitellel egybekötve.
A böjt bevezető, tehermentesítő napokkal kezdődik (krumpli diéta, rizsnapok), melyet követ maga a böjt, ami lehet például léböjt, teaböjt, tejsavböjt, nyákböjt. Közös jellemzőjük a béltisztítás, fokozott folyadékfelvétel, mozgás, ásványi anyag, nyomelem, vitaminpótlás, visszavonulás a hétköznapoktól, kiegészítő fizioterápiás módszerek. A böjtöt felépítő étrend zárja, mely után reformétrend javasolt.
Böjtkúra nem javasolt terheseknek, szoptatás alatt, kóros soványságban, daganatos megbetegedésekben, TBC esetén, veseelégtelenségben, hyperthyreosisban.
Segíthetjük a salakanyagok eltávolítását hashajtással, beöntésekkel, hasi masszázzsal, kolon-hidroterápiával.
Ne feledkezzünk el azonban, hogy a táplálkozásunk egyben méregtelenítési lehetőség is. Számos hasznos táplálékunk van. Vannak nagyon jó antioxidánsok, például a paradicsom, paprika, brokkoli, sárgarépa, sárgabarack. Az aszalt szilva, ananász, alma, káposzta javítja a bélműködésünket. A kurkuma serkenti a májműködést. A spárga vizelethajtó-és hashajtó.
Egy hatásos méregtelenítő kúra után javul az emésztés, az anyagcsere, a közérzet, energikusabbnak érezzük magunkat. Évente kétszer ajánlott méregteleníteni, a legjobb időszak erre a tavasz és az ősz.

Forrás:

Dr. Tamási József: A természetgyógyászat alapjai
Dr. Sarkadi Ádám: Természetgyógyászati alapismeretek

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Béres Katalin


Orvos