Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Fül - orr - gégészet

flzgsA fülzúgás, vagy a fülcsengés sokak életét megkeseríti, mivel visszatérő, vagy szűnni nem akaró formában jelentkezik. Csendes környezetben fokozódhat, akadályozhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, hosszú távon depressziót is okozhat. Számos betegség tüneteként előfordulhat, figyelmeztetve arra, hogy valami nincs rendben.

 

Bővebben: A fülzúgás (tinnitus)

tuberculosis_TBC_mycobacteriumBár a magyar fül- orr- gégészetben (még) nem jellemző, de a tüdőgyógyászatban ismét megnőtt a tuberkulózisos (TBC) megbetegedések száma. Ennek elsősorban társadalmi okai vannak: főleg a rossz immunológiai állapotban lévő hajléktalanok számának növekedésével, de például az AIDS terjedésével is számíthatunk egyre több esetre.
A betegséget a mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza, melynek leírásáért Robert Koch Nobel díjat kapott 1905-ben. Rendkívül ellenálló baktériumról van szó, mely lassan szaporodik. Elsősorban légúti váladékkal terjed, és sajnos a kiszáradást is jól tűri: hónapokig is életben marad beszáradt köpetben. A TBC-t mindenki elsődlegesen a tüdővel kapcsolja össze, teljesen jogosan, mivel itt okoz leggyakrabban megbetegedést. A tüdőn kívül azonban számos más szervben is okozhat gyulladást, ezeket összefoglaló néven extrapulmonalis TBC-nek nevezzük.

Bővebben: A TBC fül- orr- gégészeti vonatkozásai

középfül_middleearA veleszületett szűk hallójárattal nagyon nehéz mit kezdeni. Megkockáztatom: sajnos nincs mit kezdeni. Ahhoz, hogy ezt így ebben a formában ki lehessen jelenteni, lássuk mi a helyzet a szűk hallójárattal, úgy általában:

Mi okozhat szűk hallójáratot?
- Szűk hallójárat, mint veleszületett adottság - Fejlődési rendellenesség, bár ez inkább a hallójárat hiányával jár (atresia), nem pedig szűkületettel - Hallójárati exostosis, azaz csontkinövés, ami típusosan azokban jelentkezik, akiknek a fülét sokszor éri víz (úszók) - Akut vagy krónikus hallójáratgyulladás, esetleg dobhártya- vagy középfül gyulladás. Ide tartozik a hallójárati polip okozta szűkület is - Jó- és rosszindulatú daganatok - Trauma, bár azt hiszem talán ez a legritkább ok, hogy szűk legyen a hallójárat.

Bővebben: A szűk hallójárat problémája

cigarettaA dohányzás káros hatásairól már több ezer tanulmány, felmérés, cikk, stb. született. A fül- orr- gégészetben is, a dohányfüst bizonyos betegségek kialakulására való hajlamosító hatása mára már evidencia szintű. Ilyen például a gégerák, ahol egyértelmű a kapcsolat. Ugyancsak ismert tény, hogy a dohányzás az orr- és garatnyálkahártyának sem tesz jót, szerepe lehet ezen szervek idült gyulladásában. Azonban más összefüggéseket is találtak már. Olyanokat is, amire az ember nem gondolna...

Bővebben: Érdekes összefüggések a dohányzás és...

A Reinke ödéma viszonylag gyakori, a hangszalagokat érintő gégészeti megbetegedés. Általában dohányzó betegeknél fordul elő, de hajlamosít rá a reflux, hormoneltérések, és helytelen hangképzés is. A betegek főleg rekedtségről, hangjuk érdesedéséről számolnak be, kifejezetten nagy ödéma esetén akár légzési akadályt is kialakulhat. Fájdalom nincsen.
Gégetükri képen jellegzetes eltérést találunk. Általában mindkét hangszalagot érintő, de asszimetrikus, kocsonya-szerű duzzanatot látunk. Mindez jól látszik az alábbi képen:

alt

Ez a speciális vizenyő az úgynevezett Reinke térben helyezkedik el, mely a hangszalag felső hámrétege alatt található, a hangszalagmozgáshoz szükséges, normális esetben szinte csak virtuális rés. Önmagában a Reinke ödémát nem tekintjük rákmegelőző állapotnak, azonban mindenképpen jelzés értékű: ezek a hangszalagok tartósan valamilyen károsító faktornak vannak kitéve.
A Reinke ödéma kezelése műtéti eltávolítást jelent. Ez azonban csak akkor lesz tartósan sikeres, ha a feltételezett előidéző tényezőket (dohányzás, reflux) is sikerül megoldani.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 169 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Horváth Tamás
htamas

Fül- orr- gégész