Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Daganatok

Vírusterápa

A vírusok a baktériumoknál kisebb fertőző ágensek, amelyek az élősejtekben szaporodnak, s ennek során azok pusztulását okozzák. A vírusterápia célja az, hogy a vírusok ne az egészséges sejtekben szaporodjanak, hanem csak a daganatos sejteket támadják meg és azokat pusztítsák el.

 

 

Bővebben: Új módszerek a daganatos betegségek...

daganat megelőzés egészséges táplálkozással

A daganatok az egyik legrettegettebb betegségcsoporthoz tartoznak, így nem csoda, ha egyre inkább a megelőzésükre irányul a figyelem. De milyen változtatásokat kell bevezetnünk a táplálkozásunkban, hogy csökkentsük e veszélyes kór kialakulásának valószínűségét? A következőkben erre a kérdésre próbálok egyszerűen megvalósítható válaszokat adni.

Bővebben: A daganatos betegségek megelőzése...

Az emberi vázrendszerA csontrákok meglehetősen ritkák, a daganatok mindössze 0,5-1 %-át teszik ki. Általában fiatal életkorban (20 év alatt) fordulnak elő és jellegzetes röntgen lelettel járnak, mivel a legtöbb ilyen elváltozás megváltoztatja a csont szerkezetét. A csontdaganatok között a legtöbb másodlagos (szekunder), vagyis más szervekben lévő rákoknak az áttétei, míg kisebb részét az elsődleges (primer) csontrákok foglalják el.

 

Bővebben: A csontokat érintő daganatos...

 Az epehólyag (pirossal jelölve) elhelyezkedése

Az epehólyag a hasüreg jobb oldalán, a máj alatt elhelyezkedő szervünk, amelynek feladata az epe tárolása. Az epeváladék a májban termelődik és a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epehólyag daganatos megbetegedései ritkák és mivel általában későn fedezik fel a rossz kórjóslatú rákos megbetegedések közé tartozik.

 

Bővebben: Epehólyagrák

 

A daganatos áttétek keletkezéseA daganatok kórosan szaporodó sejtekből állnak, amelyek folyamatosan osztódnak és nem pusztulnak el. Ennek következtében az idő múlásával egyre nagyobbra nőnek és metasztázisokat, azaz áttéteket adnak más szervekbe. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges daganattól távol is megjelennek a rákos sejtek. A metasztázisok megléte vagy hiánya alapvetően befolyásolja a betegség kimenetelét, ezért nagyon fontos, hogy a daganatokat olyan stádiumban felismerjék, amikor még nincsenek áttétek más szervekben.

Bővebben: Metasztázis képződés - Hogyan jönnek...

A vastagbél elhelyezkedése és részeiAz emberi bélrendszer három nagy részre osztható: a vékonybelekre (ide tartozik a patkóbél, az éhbél és a csípőbél), a vastagbelekre (részei a vakbél, felszálló vastagbél, harántvastagbél és leszálló vastagbél illetve a szigmabél) és a végbélre. Bár a vékonybél hossza többszöröse a vastagbél hosszának, az utóbbi daganatos érintettsége mégis sokkal gyakoribb.

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés szerte a világon.

Bővebben: Vastagbélrák

 

MéhnyakrákA méhnyakrák a daganatok azon csoportjába tartozik, amelyet megfelelő módszerekkel, már nagyon korai stádiumban - úgynevezett rák megelőző, praecancerosus formában - fel lehet ismerni és így hatásosan kezelni. Ennek köszönhető, hogy a méhnyakrák okozta halálozás az elmúlt évtizedekben drámaian csökkent.

Bővebben: A méhnyakrák kialakulását  megelőző...

Az endokrin szervek elhelyezkedése férfiakban és nőkbenA multiplex endokrin neoplasia (MEN) olyan megbetegedés, amely több (multiplex) hormontermelő mirigy (endokrin) jó- vagy rosszindulatú daganatos átalakulásával (neoplasia) jár.

     Ezek a hormontermelő mirigyek lehetnek: Agyalapi mirigy, hasnyálmirigy, mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy.

Ezek a betegségek általában autoszómális domináns módon öröklődnek, ami azt jelenti, hogy ha az egyik szülő beteg, akkor a születendő gyermek 50% eséllyel lesz beteg. A fennmaradó rész új mutáció eredménye, így olyanokban is kialakulhat a betegség, akik szülei egészségesek.

 

Bővebben: Multiplex Endocrin Neoplasia (MEN)

 

mellrákA nők összes daganatos halálozásának 16-18%-a a mell rosszindulatú daganatainak a következménye. Magyarországon évente 5600 újonnan felfedezett emlődaganatot diagnosztizálnak, ebből 2300-2400 nő hal meg évente emlőrákból kifolyólag. Magyarország női lakosságának leggyakoribb daganat, incidenciája 139/ 100 000 női lakos/per év. Sajnálatos módon az estek több, mint kétharmadában a diagnózis felállitásakor nyirokcsomó metastazis van.

Bővebben: Az emlőrák

„A prosztatarák-szűrés 20%-kal csökkenti a halálesetek számát" - állapítja meg a világ legnagyobb prosztatatrák-szűréssel foglalkozó tanulmánya (ERSPC), amely első alkalommal szolgál meggyőző, független szakértők által hitelesített bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy  a szűrés igen sok férfit menthet meg a gyakran halálhoz vezető betegség legsúlyosabb következményétől.

Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Urológusok Társasága által az ötödik alkalommal megszervezésre kerülő Prosztata Napokon a prosztata specifikus antigén (PSA) mérésé lesz a főszerep. A PSA-nak a vérben jelenlévő mennyiségéből az urológusok - az egyéb vizsgálatokkal összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják -  ezt igazolja a 19 éven át, 162 ezer 55-69 közötti, európai férfi bevonásával megtörtént ERSPC is - a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

A magyar urológus társadalomnak az ebben a témában kifejtett felvilágosító munkája az elmúlt években meghozta az eredményét, hiszen a prosztatabetegségek és különösen a prosztatarák által leginkább veszélyeztetett, 45 fölötti korosztályból sokan várják, keresik a szeptember közepén már hagyományosnak mondható prosztata napi programokat, szűrési lehetőségeket. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén „Prosztata Hétté" bővül a rendezvénysorozat. 13 megyeszékhely központi kórházaiban szerveznek szűrést az urológusok a szeptember 14-vel kezdődő héten. A tavalyi egy helyszínnel ellentétben Budapesten idén nyolc kórház urológia osztályain várják a jelentkezőket. (Bajcsy-Zsilinszky, Budai Irgalmasrendi, Dél-pesti, Péterfy S. utcai, Szent István, Szent János, Uzsoki Kórház illetve SOTE Urológia Klinka)

Bővebben: Prosztatahét 2009 - célkeresztben a PSA

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 189 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató