Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Cukorbetegség

 diabetes_eletmodMár többször is említettem a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát! Mire is jó a testmozgás? Kutatások szerint a testmozgás javítja az állóképességet, a szervezet védekező képességét, közérzetet és még rengeteg olyan dolgot melyek egyenként apróságnak tűnhetnek, de együtt hozzájárulhatnak ahhoz, egészségesebb és teljesebb életet élhessünk nap, mint nap. Nagyon lényeges tény, hogy többek közt mind a metabolikus szindrómára mind pedig a 2-es típusú diabéteszre jótékony hatással van a rendszeres sportolás. Például sok esetben előfordult, hogy az enyhe 2-es típusú diabéteszben szenvedő egyén a rendszeres testmozgással és kontrollal, étrenddel annyira visszaszorította a betegség tüneteit, hogy nem volt szüksége inzulinra (illetve kevesebbre). Oka, hogy az izomkeringés javulásával nő az inzulin hatásfoka, azaz az inzulinérzékenység!

 

 

Bővebben: Mozogj!!! avagy Aktív mozgás...

 

800px-Corneal_transplantA cukorbetegség miatti magas vércukorszint végett a sejtekbe is több cukor jut, ám egy határ felett a túl sok cukrot a sejtek már nem képesek „feldolgozni" és szerkezetük, működésük károsodik. A szem ideghártyáján ezért először körülírt érfali kiöblösödések (aneurizmák) alakulnak ki, majd pedig a károsodás előrehaladásával új kóros falszerkezetű érképződések, vérzések, folyadékkilépések jönnek létre az erek, érfalak folyamatos gyengülése miatt. Az retina kisereinek károsodása (diabéteszes retinopátia) akár vaksághoz is vezethet, de a látás csökkenéséhez nagyobb valószínűséggel.

 

Bővebben: Segítség nem látok! -Retinopathia...

Előzzük meg a szövődményeket, DE HOGYAN???

 

koromcsipesz_felkialtojelA szövődmények elkerülésének legjobb módszere a sérülések elkerülése és a sok ezt biztosító biztonsági eljárás betartása illetve a láb rendszeres önvizsgálata. Minden nap alaposan nézzük át a lábunkat így még idejében felismerhetőek a hámhiányosságok, apró sebek, és a bőr illetetve az ujjközök, köröm alatti gombás fertőzés. Például a sárgásbarna vagy sárgás elszíneződése a körömszéleknek, illetve ennek hosszantartó fennmaradása esetén a megvastagodása, az ujjak közti bőrredők gyulladt, nedvedző nem gyógyuló felmaródása mind a gombás fertőzésre utalhat. Ez esetben viszont késlekedés nélkül azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz ugyanis a gombafertőzés ellen célzott terápiát kell alkalmazni, amit csak úgy érhetünk el ha ismerjük a gombatenyésztés eredményét.

Bővebben: A diabéteszes láb (2.rész)

diabfootSajnálatos módon a cukorbetegek körében a nem baleseti eredetű végtag amputáció 30-40-szeres a nem cukorbetegekhez képest. Ám Mi is az a diabéteszes láb??? Noss nem más mint a cukorbetegek lábán kialakuló esetleges károsodások összességére vonatkozó gyűjtőfogalom. Hátterében összetett kóroki hatások, tényezők állnak, mint például a kiserek (helyi keringés, mikrocirkuláció zavara), nagyerek (érelmeszesedés, arterioszklerózis) és\vagy az idegek károsodása (neuropátia), fertőzés. Következtében a láb bőre sérülékennyé válik, kiszárad, fokozódik a fertőzésre való hajlama, az ízületek megroggyannak, csökken a fájdalomérzet , a talpon és az ujjakon túlnyomás jön létre, bőrkeményedések keletkeznek, s ezek kifekélyesedést okoznak. A nagyér szűkület egyidejű fennállása esetén a folyamat gyakran a láb vagy a lábszár amputációjához vezethet.

Bővebben: A diabéteszes láb (1.rész)

 merlegMinél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Ilyenek például a magas vérnyomás, a vérzsír-szint kóros átrendeződése, koszorúér betegség, stroke, és a cukorbetegség is. Ha a testsúly a normális érték fölé emelkedik az csökkenti az inzulinérzékenységet ugyanis a szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor mivel nem tud belépni a sejtekbe a vérben marad, így magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár, tovább rontva az Ön állapotát.

Bővebben: Az elhízás és a Diabétesz

cukrosdietaA gesztációs diabétesz olyan, különböző súlyosságú hyperglikémiát okozó szénhidrátanyagcsere-zavar, amely első ízben a terhesség során kezdődik , vagy derül ki. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy a terhesség előtt is fenn ált a zavar, sőt a meghatározás nem különbözteti meg azon állapotokat mikor inzulinkezelés szükséges vagy sem. Azt sem árulja el, hogy a terhességet követően fenn marad-e a szénhidrátanyagcsere-zavar. Bár mint azt az előzőekben említettem az egészséges népességhez viszonyítva a Gesztációs Diabétesz Mellituszos (GDM) asszonyokban a szülést követő 5-15 évben többszörös a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

Bővebben: Diabetes mellitus és a terhesség -...

terhessegA terhességi cukorbetegség (Gesztációs Diabétesz Mellitusz röviden GDM) a diabétesz olyan formája, amely az adott terhesség során kezdődött vagy annak során fedezték fel. Azonban az is előfordulhat, hogy a glükózanyagcsere zavar már a terhességet megelőzően is fenn ált. Ez tehát egy olyan klinikai kórkép mely a cukorbetegség több fajtáját is magába foglalja, mint például a pregesztációs diabétesz. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet. Ám a pregesztációs 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel társuló terhességre már a fogamzás körül, valamint a koraterhességben is az abszolút vagy a relatív inzulinhiány a jellemző, erre. Ugyanakkor a GDM a későbbi diabétesz előjelzője is lehet.

Bővebben: Diabetes mellitus és a terhesség -...

Édesítőszerek vs. cukor

 

cukorpotloManapság négyfajta édesítőszert találunk a boltok polcain vagy az ételekben, italokban (szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam), de vajon melyiknek milyen tulajdonságai vannak? Noss a szacharin talán a legrégibb édesítőszer, több mint 100 éve ismert. Igen erős hatású hiszen a cukornál 300-szor édesebb és olcsó is. Mindezek ellenére napjainkban egyre kevesebbet használják, mert van egy fajta kellemtlen fémes utóíze és főzés vagy sütésközben lebomlik ugyanis hőre érzékeny.

Bővebben: Édes nyalánkságok

HolidayMivel is töltsük a jól megérdemelt nyári pihenést? Esetleg sok alvás, de mint tudjuk az egésznapos lazítás után jólesik egy kis henyélés... Persze utazhatunk a nagyvilágban, sőt akár itthon is hiszen megannyi érdekes látni való van hazánkban is. A bevállalósabbak választhatják az aktív nyaralást mint például túrázás, sportolás...Bárhogyan is döntünk, mindenféle nyaralás lehetséges, cukorbetegeknek is.! Megfelelő felkészülés után és egy korszerű vércukormérő birtokában szinte mindegy, hogyan üdül az, aki cukorbeteg.
Amennyiben úgy dönt, hogy uticélja egy távoli és ismeretlen földrész, esetleg valamilyen szokatlan sportra, tevékenységre készül, érdemes lenne megfontolni néhány tanácsot...

 

 

Bővebben: Irány a nyár, de mire figyeljünk…

 

 

 

insulin_in_a_bottleA cukorbeteg emberek egy része inzulinadására szorul. A nekik szánt készítmények inzulintartalmát nemzetközi egységekben (NE) adják meg. A legtöbb inzulinoldat - beleértve az itthon is forgalomban levőket -1 ml-ben 40 NE-et tartalmaz. A befecskendezéséhez 1 vagy 2 ml-es fecskendőket használhatunk és újabban előretöltött, korszerű, könnyen kezelhető patronos inzulinadagoló készülékek kerültek forgalomba. Ezek volnának az úgynevezett inzulintollak.

Bővebben: Mindent az Inzulinról (III.rész)

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 156 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Szabó Béla

SB

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató