Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

FogzásA tejfogak áttörésének folyamatát nevezzük fogzásnak. Az első tejfogak általában 5 és 8 hónapos kor között bújnak ki. Először általában az alsó középső metszőfogak jelennek meg, majd ezeket követi a felső szélső metszőfog, az alsó szélső metszőfog, az első őrlőfogak, a szemfogak és végül a hátsó őrlők. Vannak gyerekek, akiknek nem okoz problémát a fogzás, ám vannak olyanok, akiknél panasszal jár a fogacskák kibújása. Ilyen tünet például a hőemelkedés, nyugtalanság, fokozott nyáladzás, alvási problémák, enyhe hasmenés, étvágytalanság. A fogzás tüneteit enyhíthetjük szájba vehető hideg, kemény tárgyakkal. Legegyszerűbb a hűtőbe tehető rágóka, hideg kiskanál.

Homeopatiás szer alkalmazása esetén, a szer kiválasztásában segít a tünetek pontos megfigyelése.

 

Leggyakrabban használt szerek:

Chamomilla

Jellemző a nagyfokú ingerlékenység, a babának semmi sem jó, éjszaka rosszul alszik. Az egyik arc fél piros és forró lehet, míg a másik hideg és sápadt. Gyakran gyötri kólika, spenótszerű hasmenés. A tünetek rosszabbodnak melegtől és éjszaka, javulnak, ha ölben van, felveszik, valamint az arc jeges borogatásától.

Belladonna

Ha az egész arc forró és piros, sokat iszik. A tünetek melegre és nyugalomban javulnak, mozgástól, érintéstől, rosszabbodnak.

Aconitum

 

A tünetek viharos gyorsasággal alakulnak ki, rövid ideig tartanak, gyorsan elmúlnak. Íngyulladás jellemzi, a baba az öklét rágja. A láz is felszökhet.

Antimonium crudum

Gyakori evés utáni visszaböffenések. Nem szomjas. Rosszabbodnak a tünetek éjszaka, ágy melegétől, ha valami hozzáér a fogához. Javulnak nyugalomban, szabad levegőn.

Antimonium tartaricum

A gyermek sok gondoskodást igényel, ölben megnyugszik. Fogzás alatt gyakran hány.

Calcium carbonicum

Későn kezdődő fogzás (12 hónap), hízásra hajlamos gyermek. Savanykás szagú verejték, hányadék, széklet. Hidegre rosszabbodik, lefekvéskor, száraz időben javul.

Calcium phosphoricum

Vékonyka, gyakran nyűgös gyermek. Egy éves kor után kezdődő fogzás. Hasgörcsök, zöldes, nyálkás széklet.

Mercurius solubilis

Bűzös lehelet, nyáladzás, erős szomjúság. Éjszaka, érintéstől rosszabbodik. Alvástól, evéstől javul.

Rheum

Savanyú szagú a gyermek izzadsága, széklete. Éjszaka nyugtalan és sír. A tünetek rosszabbodnak szopástól, savanyú gyümölcsöktől; javulnak melegtől, összekuporodva.

Fogzási panaszok enyhítésére alacsony vagy közepes potenciálú szerek használhatóak. (lásd Homeopatia I.) Alacsony potenciálú szerből naponta 3-5 alkalommal 1-2 golyó, közepes potenciálú szerből 2-3 alkalommal 1-2 golyó javasolt.

Homeopatiás golyók alkalmazáskor a golyókat feloldva, műanyag kanálban adjuk a gyermeknek. Fémmel, zsíros kézzel a golyók ne érintkezzenek.

Amennyiben homeopátiás szer mellett döntünk, forduljunk homeopátiában jártas orvoshoz.

Ha a gyermeknek magas láza van, hány, hasmenése van, sápadt, elesett, feltétlenül forduljunk gyermekorvoshoz.

 

Forrás:

Dr. Borbély K. et al.:A homeopatia kézikönyve