Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

File:3D Influenza virus.png"Újabb H1N1 beteg halt meg"- hallhatjuk, olvashatjuk nap mint nap. "Oltassuk be magunkat?"-teszik fel sokan a kérdést, amire az orvosok sem adnak kielégítő választ. Remélem ez a kis ismertető  felelet lesz pár megválaszolatlan kérdésre, bár egyértelmű válasz én sem adhatok.

Mi is az influenza?

Az influenzát az Orthomyxovírusok (influenzavírusok) okozzák. Maga a vírus egy 8 szegmentből álló RNS molekula, melyet lipidburok (envelope) vesz körül. Egyszerű felépítésük miatt a vírusok képtelenek a szaporodásra gazdasejt nélkül, ezért fertőznek meg fejlettebb szervezeteket, mint az embert, madarakat és egyes háziállatokat. A fertőzés után 1-4 nappal hirtelen láz, fejfájás, gyengeség, ízületi fájdalom, köhögés, orrfolyás jelentkezik. Komplikációmentes betegségben a láz egy hét után alábbhagy, a többi tünet lassabban enyhül. Az igazi veszélyt nem az alaptünetek okozzák, hanem a legyengült szervezetet megtámadó egyéb betegségek, amelyet maga az influenzavírus is és más patogének is kiválthatnak. Fiataloknál, időseknél és immunhiányos betegeknél gyakori a tüdőgyulladás, amelynek halálozási aránya igen magas.

H1N1, H5N1- mit jelentenek ezek a kódok?

Az influenzavírus nagyon gyorsan változik, több típusa, azokon belül pedig több altípusa ismert. A három immunológiai csoportja (A, B, C) közül a nagy járványokat az A típus okozza, míg a B és C típus enyhébb lefolyású betegséget okoz. A vírus burkán két fontos glikoprotein található, a Hemagglutinin (HA), valamint a Neuraminidáz (NA). Ezek antigénként viselkednek, tehát ezek ellen termelődnek a szervezetben az ellenanyagok. A hemagglutinin segít a vírusnak megtapadni a sejteken, az ellene képződött antitestek neutralizálják, megszüntetik a fertőzőképességet. Eddig 15 Hemagglutinin típust írtak le(H1-H15). A Neuramidáz a vírusrészecskék sejtből való kiszabadulását segíti, 9 típusa ismert(N1-N9). Az ellene termelt ellenanyag rövidíti a betegség időtartamát. Ezekből érthető hogyan illesztik össze a vírusok azonosító kódját. Ha valaki megfertőződik az egyik vírustörzzsel, az ellen egy ideig védettséget élvez az immunológiai memóriájának köszönhetően.

"Tavaly influenzás voltam, most is elkaphatom?"

Igen! A glikoproteinek szerkezetében apró változások történnek pontmutációknak köszönhetően, ezt antigén driftnek nevezik. A kissebb változásokat még felismerik az ellenanyagok,így a betegség lefolyása rövidebb és enyhébb lesz. Ezzel a mechanizmussal 2-3 évente kisebb járványok fordulnak elő. Mi a helyzet a mostani járvánnyal? Hosszabb időközönként nagyobb, világjárványok ütik fel a fejüket. Az antigén shiftnek köszönhetően különböző fajok vírustörzsei keveredhetnek. Így például ha egy sertést egyszerre fertőz meg egy madárinfluenza és egy humán vírustörzs, azok keveredhetnek, és teljesen új, addig ismeretlen törzsek keletkezhetnek. Valószínűleg ez történt 1918-ban a spanyolnátha idején, és most az új influenza esetében is. A szervezet ilyenkor védtelen, a "régi" antitestek hatástalanok.

Hogyan lehet védekezni?

A mai technológia lehetővé teszi, hogy a járványok kirobbanása előtti esetekből izolált vírusból oltóanyagot állítsunk elő. Ez az oltóanyag az éppen aktuális törzsek ellen nyújt védettséget. Az influenzavírust embrionált tojásokban tenyésztik, ezért a tojásallergiásoknál túlérzékenységi reakciót válthat ki. Mivel aktív immunizálásról beszélünk, ezért érdemes tudni, hogy az immunrendszert az oltás lefoglalja pár napig. Ez azt jelenti, hogy maguk az elölt influenzavírusok nem tudnak betegséget okozni, de egyébb lappangó kórokozók esetlen felszínre kerülhetnek, emiatt számolnak be az oltás után néhányan lázról, gyengeségről. Aki a védettség kialakulása alatt kapja el az influenzát, már annak is enyhébbek lesznek a tünetei. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki. C vitamin szedése mindenképpen ajánlott az öszi-téli hónapokban.

És ha mégis megkapjuk?

Ha valaki megbetegszik mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki tüneti kezelést fog alkalmazni. Javasolt az ágynyugalom, a folyadék utánpótlás, szükség esetén a láz- és köhögéscsillapítás. Influenza A ellen Amantadin hydrochlorid és rimantadin adható. Az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, szedésük felesleges, csak az esetleges másodlagos fertőzések kivédése érdekében írhatja fel az orvos a rizikócsoportba tatozóknál. A betegek kerüljék a gyermekeket, időseket, és az egyéb betegségben szenvedőket, nehogy őket is megfertőzzék. A vírust a tünetek jelentkezése előtti naptól kezdve körülbelül egy hétig ürítjuk. A járvány ideje alatt kerüljük a zsúfolt helyeket, ne érjünk az arcunkhoz és gyakran mossunk kezet. Oseltamivir hatóanyagú gyógyszer orvos utasítására szedhető. Ez egy neuramidáz gátló, csökkenti a vírus terjedését, enyhíti a tüneteket. Terheseknél a magzatra kifejtett hatása ismeretlen, a védőoltást nem helyettesíti.

Oltóanyagok közötti különbségek

Különböző technológiával állíthatnak elő influenza elleni védőoltásokat, ezek hatékonysága eltérő. Magyarországon az egyszerűbb, olcsóbb, ám kevésbé hatékony vakcina az elterjedt. Ez az elölt vírust egészben tartalmazza, éppen ezért nagyobb számban okozhat mellékhatásokat. Jó tudni, hogy 3 évnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott. Hatékonysága a gyártók szerint 80-85%-os, a gyakorlatban ennél alacsonyabb értékek mutathatók ki (60-65%). A vírus kémiai kezelésével hasított vírus nyerhető, ezek raektivitása kisebb, és gyermekeknek is adható. Leghatékonyabb a felszíni antigéneket tartalmazó vakcina. Utóbbi két módszer drágább, de jobb hatékonysággal alakítják ki a védelmet, reaktivitásuk jóval kissebb. A várandósok oltásában nem egységesek a nézetek. Az influenza nagy veszélyt jelent a terhesek számára, ilyenkor az immunrendszer gyengébb, de az oltás magzatra kifejtett hatásával kapcsolatban sajnos nem áll rendelkezésre elég adat. Ezért a terheseket csak különös veszély esetén oltják.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 241 vendég és 0 tag böngészi