Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

 Bőrelváltozások tuberculoid leprás betegbenA lepra egy jellegzetes elváltozásokat okozó betegség, amelyre már a Bibliában is találunk utalásokat. Régebben nagy járványokat okozott, azonban ma már csak szórványosan fordul elő. Kórokozóját a Mycobacterium lepraet egy norvég orvos, Armauer Hansen fedezte fel egy beteg bőrelváltozásaiból. A M. leprae több okból is különleges baktérium. A tuberkulózis kórokozójának rokona, saválló, így csak egy speciális festéssel, a Ziehl-Neelsen festéssel mutatható ki. Igen lassan szaporodik (több nap alatt duplázódik meg, szemben azzal, hogy bizonyos baktériumok akár 40 perc alatt is osztódhatnak), ezért lappangási ideje akár több év, évtized is lehet. Szokványos táptalajon tenyészteni nem lehet, kizárólag egér talpában, illetve egy öves állatban, az armadillóban.


A 20. századig európában is gyakori betegség volt, ma már nem igen találkozni vele, az utolsó lepratelep Romániában van, a Duna deltavidékén. Afrikában és Indiában még ma is nagy számban fordul elő, de Amerikában is vannak regisztrált esetek, igaz főleg bevándorlóknál. Trópusi betegségnek tekintik, de csak azért, mert az ezeken a helyeken uralkodó szegénység, és rettenetes higiéniai körülmények elősegítik a kórokozó fennmaradását. 1991-ig a betegség mintegy 122 országot érintett, ahol összesen 12-15 millió fertőzött élt. Hála a WHO törekvéseinek ma már „mindössze" 24 országban endémiás a betegség.

A kórokozónak a 30 Celsius fok a legoptimálisabb a szaporodásra, ezért a bőr és a perifériás idegek bizonyos sejtjeiben tenyészik. Ez meghatározza az egyedi tüneteket. Két formája ismert a betegségnek.

Tuberculoid lepra


A tuberculoid lepra enyhébb lefolyású, jobban kezelhető, legtöbbször gyógyítható. A szervezetnek megfelelő immunválasza van a baktériummal szemben, így korlátozni képes a baktérium szaporodását. Ha M. leprae kivonatot oltanak a bőrbe, az pozitív reakciót ad, bőrpír jelenik meg, ami azt jelzi, hogy a baktérium ellen van aktív immunválasz a szervezetben. Ezt lepromin próbának hívják. Tünetei bőrelváltozások, amelyek kezdetben rózsaszín, sötétebb bőrűekben pigment hiányos foltok, később csomókként jelenhetnek meg. A perifériás idegek megvastagodását, majd elhalását is előidézheti, az elváltozások érzéketlenek lesznek. A Dapson nevű antibiotikummal eredményesen kezelhető, körülbelül fél év után teljes gyógyulás várható.

 

Leprómás lepra


A kór másik megjelenése a leprómás lepra. Rosszabb indulatú, gyorsabb lefolyású, a szervezetnek nincs vagy elhanyagolhatóan kicsi az immunválasza. A lepromin próba negatív eredményt mutat, de nem azért, mert nem leprás a beteg, hanem, mert teljesen hiányzik az immunválasz. A próbának ez a legnagyobb hátránya, hogy pont a betegség legsúlyosabb formájánál mutat álnegatív eredményt. A bőrön súlyosabb elváltozások jelennek meg, jellegzetes tünet az oroszlánarc, az idegek megvastagodnak, majd elhalnak. A szem érintettsége vaksághoz vezet. A baktérium a porcokat, csontokat is tönkreteheti, az orr leeshet, az ujjak, lábujjak, esetleg a végtagok nagyobb része amputálódhat. Multidrog terápiát kell alkalmazni kezelésként, azaz nem elég csak a Dapsont adni, és a gyógyulás így is évekbe telhet.

Végtag deformitások, és oroszlánarc leprómás leprás betegekbenVégtag deformitások, és oroszlánarc leprómás leprás betegekben

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 155 vendég és 0 tag böngészi