Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta


rpa1Az árpa, a szemhéjak egyik leggyakrabban előforduló, és sokakat érintő gyulladásos megbetegedése. Kezdetben vöröses, fájdalmas, égő, esetleg viszkető puha tapintatú duzzanat jelentkezik (lehet belőle több is), mely árpaszemre emlékeztet. Nagyon gyakori cukorbetegek és legyengült immunrendszerűek esetében.

Árpa vagy Jégárpa?

rpa2

Az árpa (Hordeolum), a szemhéjak egyik leggyakrabban előforduló, és sokakat érintő akut (gyors, rövid lefolyású) gyulladása. Nagyon gyakori cukorbetegek és legyengült immunrendszerűek esetében.MB3

A szemhéj Meibom- (faggyúszerű váladékot termelő) mirigyeinek apró kivezető csövei a szemhéj szélén nyílnak, a gyulladás itt alakul ki, gennykeltő baktérium (Staphylococcus Aureus) hatására. A kis csövek elzáródhatnak, ami következtében kezdetben vöröses, fájdalmas, égő, esetleg viszkető puha tapintatú duzzanat jelentkezik (lehet belőle több is), mely árpaszemre emlékeztet. A szem könnyezhet, olyan érzetet kelthet a mintha belement volna valami, fényre érzékennyé válhat. Elhomályosodhat a látás is a duzzanat következtében.

CH_eltvHa az árpa ” megérik” apró sárgás-fehéres pontocska jelentkezik rajta. Ezen keresztül ürül a felgyülemlett váladék magától, vagy ha ez nem következik be a szemész szakorvos nyitja meg helyi érzéstelenítés után.

Az árpa 3-6 nap alatt kezelés nélkül is elmúlhat, a javulás felgyorsul amint az eltömődött kis csatornák kitisztulnak.

A szemhéj külső részét bőr fedi, a belsőt kötőhártya. Ha az árpa a szemhéj szemgolyó felőli, belső, kötőhártyával borított oldalán jelentkezik, belső árpának (Hordeolum Internum) nevezzük, ha pedig a bőrrel fedett, külső felszín felől, külső árpának (Hordeolum Externum). A belső árpa jóval kellemetlenebb, mint a külső elhelyezkedése miatt.

Ha az árpa krónikus (hosszú a lefolyási ideje) jégárpának (Chalazion) nevezik.

jegarpaTöbbnyire a felső szemhéjon jelentkezik. Kezdetben az árpához hasonló akut tüneteket okoz, melyek 1-2 nap után megszűnnek a duzzanat kivételével, mely kemény tapintatúvá válik, irritálja a szemet, és lassan növekszik. Bizonyos esetekben, ha nem következik be bakteriális fertőzés az akut szakasz kimaradhat, és csak a mirigycsövecskék elzáródását kísérő duzzanat és kellemetlen érzés tapasztalható. A jégárpa gyógyulása hónapokig tarthat, ami legtöbbször csak orvosi beavatkozás eredményeként következik be (lásd: magától meg nem nyíló árpa).

 

Mindkét árpatípus gyógyulása elősegíthető kezdetben antibiotikumot tartalmazó szemcseppekkel, kenőcsökkel, majd ezek mellett langyos vizes, langyos kamillateás borogatással, párakötéssel, hogy a felgyülemlett váladék hamarabb ürüljön.

 

Szerző: Zombor Judit DE-FOK III. éves hallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 72 vendég és 0 tag böngészi