Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

refluxA reflux, azaz a savas gyomortartalom kóros mértékű visszaáramlása a nyelőcsőbe általában jellemző panaszokat okoz, melyekkel a betegek nagyon gyakran először fül- orr- gégészeten jelentkeznek. Ennek oka, hogy a nyelőcső felső záróizmán is esetleg átjutó gyomorsav a gégét, garatot is megmarja. A felnőtteknél, a nem típusos esetekben néha nehéz a felismerése. Ez a gyermekek esetében hatványozottan igaz, hiszen részben anatómiai-élettani, részben környezeti-életmódbeli különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek között. Ezt még az is tetézi, hogy a gyermekek a panaszokat a maguk módján írják le, ami kihívás lehet a szülők és az orvos részére is.

A gyermekkori reflux felismeréséhez persze számos jel vezethet, amelyek vagy a sav nyelőcsövet maró hatásából, vagy pedig a már a torokba vagy a gégébe is visszajutott sav okozta panaszokból alakulnak ki. A reflux fül- orr- gégészeti betegség formájában való megnyilvánulásának már külön neve is létezik: laryngopharyngealis (gége-garati) reflux (LPR). Különbséget is kell tenni a tipikus belgyógyászati és a gégészeti reflux között, hiszen a betegek nem ugyanazon panaszokkal fordulnak orvoshoz. LPR esetén sokszor hiányzik a gyomorégés, viszont torokkaparás, torokfájás, gombócérzés, rekedtség, köhögés, több garati váladék igen gyakori. Amennyiben a sav még feljebb elhelyezkedő területet is megmar, akár orrgarat gyulladás, sőt, egyes kutatások szerint következményes idült arcüreg gyulladás is kialakulhat. Azt pedig már tényként lehet kezelni, hogy pl. csecsemőkorban a reflux következtében kialakult orrgarat gyulladás középfül gyulladáshoz vezethet.

Az alábbi tünetek/panaszok vethetik fel a reflux lehetőségét:

- Mellkasi fájdalom

- Égő érzés a torokban

- Visszatérő vagy állandósult torokkaparás

- A korábbiaktól szokatlan módon étel rendszeres visszautasítása

- Nyelési nehezítettség vagy fájdalom

- Gyakori torokgyulladás

- Krónikus köhögés, romló asztma, gyakori tüdőgyulladás

- Rekedtség

- Gyakori ébredés éjszaka, főleg köhögéssel

- Fokozott nyáltermelés

A fenti tünetek közül egy-kettő már önmagában is felkeltheti a reflux gyanúját, azonban ha több is fennáll egyszerre, mindenképpen gondolni kell rá! Mivel a reflux eredendően nem fül- orr- gégészeti betegség, csak ezen a területen is megnyilvánulhat, a teljes kivizsgálás nem csak egy gégészeti vizsgálatból áll. Mindenképpen gastroenterológus-belgyógyásznak kell kézbe venni az esetet.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi