Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

 

A vegetáriánus emberA vegetarianizmus hazánkban is tért hódít, a nyugati társadalmakban a „nem húsevés" teljesen elfogadott, de egyre inkább a mi kultúránk részévé is válik. Sokunknak előítélete van ezzel a fajta táplálkozási móddal szemben, de hogy a dolgokat pontosan lássuk fontos a megismernünk mibenlétét és különbséget tennünk a vegetarianizmus különböző formái között. A vegetáriánusok körében elsősorban elégtelen energia bevitellel, továbbá kálcium- , vas- , cink- , B12- , és D- vitamin hiánnyal kell számolnunk.

 

A vegetarianizmus fajtái

A vegetarianizmusnak több különféle irányzata létezik, melyeket a növényi ételek mellett fogyasztott egyéb állati eredetű élelmiszerek alapján különböztethetünk meg. Az egyéb állati eredetű élelmiszerek rendszerint nem kapcsolódnak közvetlenül az állat leöléséhez, közvetett módon azonban hozzájárulhatnak ahhoz, valamint a kegyetlen vagy kedvezőtlen tartási körülmények miatt az állatok teljes élethosszig való hányattatásához, illetve (elkerülendőnek ítélt) környezetterheléshez vezethetnek.

Ovo-lakto-vegetarianizmus

A növényi ételek mellett tojást (latinul ovum), illetve különféle állatok tejét (latinul lac) és/vagy az abból készült tejtermékeket is fogyasztó személyek táplálkozása.

Ovo-vegetarianizmus

A növényi ételek mellett tojást (latinul ovum) is fogyasztó személyek táplálkozása.

Lakto-vegetarianizmus

A növényi ételek mellett különféle állatok tejét (latinul lac) és/vagy az abból készült tejtermékeket is fogyasztó személyek táplálkozása.

Veganizmus

A veganizmus (vagy szigorú vegetarianizmus) gyakorlója a vegán, aki tisztán növényi ételeket fogyaszt, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőz a táplálkozásából. A vegánok a táplálkozás mellett más tekintetben is törekszenek úgy élni, hogy azzal ne okozzanak szükségtelenül szenvedést az állatoknak, illetve ne támogassanak olyan vállalkozásokat, amelyek az állatok célzott kizsákmányolására épülnek vagy azzal közvetlen kapcsolatban állnak. Így jellemzően nem vásárolnak bőrből vagy szőrméből készült, illetve állatokon tesztelt termékeket sem.

Makrobiotikus táplálkozás.

Az étrend gerincét teljes értékű gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel. A 10 fokozatú táplálkozási rendben a sort a gyümölcsök és olajos magvak zárják. Az irányzat követőinek célja a hagyományos táplálkozástól eljutni a legmagasabb fokozatig, amikor csak magvakat és gyógyteákat fogyasztanak.

Vegetárianizmus megítélése

A vegetarianizmus életmód a legtöbb esetben a betegségek megelőzésest célozza meg, a bevitt telített zsírok, koleszterin mennyiségének csökkentésével, és komplex szénhidrátok, rostok fokozott bevitelével, ami bizonyítottan csökkenti egyes betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, rák, elhízás, magas vérnyomás, epekövesség stb.) gyakoriságát.
Sok esetben azonban meghaladja az optimális táplálkozás céljait, és negatív hatással lehet mind a felnőttek, mind a gyermekek egészségére.

A rosszul összeállított diéta, főleg amely a táplálékok nagy részét kizárja az étkezésből- különösen a veganizmus- veszélyt rejt magában az energia, a fehérjék, vitaminok és a nyomelemek hiánya következtében.
További problémát jelenthetnek olyan növényekben lévő anyagok- pl. a sárgabarack magból, keserűmandulából származó ciánhidrogének, a gabonamagvakból, hüvelyesekből származó fitátok, a nitrát, melyet minden növény különböző mértékben tartalmaz, a szolanin, amely éretlen vagy kicsírázott burgonyában található, a forgalmas utak menti növényekben gabonafélékben lévő ólom stb- melyek nagy mennyiségben fogyasztva szintén károsak az egészségre.
Mindezek mellett a vegetarianizmus megfelelően beállított diétával és vitamin illetve nyomelempótlással kiegészítve felnőttkorban ajánlható életmód. Azonban 2-3 éves kor alatt kifejezetten ellenjavallt, és sok veszély rejt magában a fejlődés későbbi szakaszaiban is. A testsúly és még inkább a testmagasság is az átlagosnál alacsonyabb lesz, az elégtelen energia bevitel következtében.

Terhesség és a vegetarianizmus

A helyesen összeállított vegyes étrend fedezi legjobban a várandósság alatti igényeket, kivéve a vasat, illetve a folsavat, amelyek pótlására a nagymértékben megnőtt igény miatt célzottan alkalmazott szupplementáció indokolt.
A gondosan, kellő változatossággal, szakszerűen összeállított ovo-lakto- és a szemi-vegetáriánus étrend többnyire fedezni tudja a terhesség ideje alatt az energia- és tápanyagszükségletet. Ez esetben is vas illetve folsav, esetleg cink, és B12-vitamin pótlás szükséges. De a terhesség alatti vegán és a makrobiotikus táplálkozás különösen a magzat nem megfelelő testi fejlődéséhez, anaemiához, csontritkuláshoz, felszívódási zavarokhoz vezethet, amely állapotok főleg a következő tápanyagok hiányos bevitelével függ össze: fehérje, kalcium, vas, cink, B6-vitamin, B12-vitamin, D-vitamin.

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Laczkó Gergely

70_4a42a966c696a
DEOEC ÁOK
szigorló