Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Bárányhimlő

A bárányhimlő a leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek egyike, amelyet a varicella-zoster vírus okoz. Ez a vírus okozza az övsömört is, amely az elsődleges fertőzés után évtizedekkel később is felléphet.

 

 

 

A varicella-zoster vírus (VZV) a herpesvírusok családjába tartozik bárányhimlőt és övsömört okoz.  A bárányhimlő egész évben előfordul, de az őszi-téli hónapokban gyakoribb. A fertőzés a betegemberről történik cseppfertőzéssel (nyállal pl. tüsszentés, köhögés útján) vagy ritkábban a hólyagos bőrelváltozásokkal való követlen érintkezéssel.

 

Bárányhimlő (varicella):

A betegség megjelenése 2-6 éves korban a leggyakoribb. Miután a vírus bejutott a szervezetbe szaporodni kezd, majd bekerül a véráramba és megfertőzi a bőr sejtjeit is, ennek következtében jönnek létre a hólyagocskák. A betegek a kiütések megjelenését megelőző 1-2 naptól a kiütések beszáradásáig, a pörkösödésig fertőznek. A bárányhimlő lappangási ideje 8-21 nap, átlagos lefolyása 7-10 nap.

Bárányhimlő

Tünetek:

  • Enyhe hurutos tünetek
  • Láz
  • Hólyagos bőrelváltozások (törzs, arc, végtagok) amelyek a törzsön sűrűbben helyezkednek el és harmatcsepphez hasonlatosak.

 

Normális immunfunkciójú gyermeknél ritkák a komplikációk és általában maradandó károsodás nélkül gyógyulnak. Az újszülöttkori fertőzés súlyos lefolyású lehet, szövődményekkel járhat (bakteriális felülfertőződés, idegrendszeri komplikációk) Felnőttkori fertőzés gyakori szövődménye a pneumónia.

A bárányhimlős hólyagok korai (kis négyzet) és késői (nagy téglalap) megjelenése

Kezelés:

Normális immunfunkcióval rendelkező gyermekekben nem igényel különösebb kezelést, esetleg tüneti ellátást: lázcsillapítás, viszketés enyhítése (de a hólyagok érintését kerülni kell, mert így terjednek legkönnyebben a vírusok, a helyi kezelés ellenjavallt!)

Immunkárosodottaknál vagy felnőtteknél varicella-zoster immunglobulint adhatnak, passzív immunizálásként.

Gyógyszeres kezelésre leggyakrabban használt vírus ellenes szerek: acyclovir, vidarabin, leukocyta interferon.

A bárányhimlő megelőzése lehetséges védőoltással, amit általában 15 és 18 hónapos korban ajánlott beadni.

A fertőzés lezajlása után életre szóló védelem alakul ki, de övsömör a későbbiekben létre jöhet.


Övsömör (herpes zoster):

A felnőttek 10-20%-ában fordul elő és általában idős/gyenge immunrendszerű/tumoros betegekben alakul ki (gyermekekben is jelentkezhet pl.: ha az anya a terhesség alatt fertőződött meg a vírussal). Az elsődleges fertőzést akár évtizedekkel később követi, kevésbé fertőző mint a varicella. A lezajlott bárányhimlő után a vírus rejtve jelen lehet az idegrendszer egyes sejtjeiben, amikor a fertőzött egyén immunrendszere legyengül a vírusok reaktiválódhatnak és létrehozhatják az övsömört, ez gyulladással és fájdalommal járhat.

Övsömör.

Tünetek:

  • Láz, közérzetzavar
  • Heves fájdalom
  • Hólyagos elváltozások (általában egyoldali a törzsre, nyakra, arcra korlátozódva)

 

Kezelése megegyezik a bárányhimlőnél leírtakkal.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 58 vendég és 0 tag böngészi