Anorexia_nervosaA táplálékfelvétel (evés) kevésbé értelmezhető pszichológiai fogalom, inkább szociális rítusokra utaló folyamat. A két legismertebb zavara az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. (Emellett sokan az obesitast (kövérség) is ide sorolják.) A mai fiatalok rengeteg elvárásnak kell, hogy megfeleljenek, így nem ritka, ha különféle - szervezetükre káros - döntéseket hoznak külsejükkel kapcsolatban.

Táplálkozási magatartászavarok


Főleg fiatal lányokat érintenek ezek a zavarok. Az anorexia nervosa általában a 12-18 éves lányokat, míg a bulimia nervosa az ennél idősebbeket érinti. A bulimia nervosa kétszer gyakoribb. (Ennek egy enyhébb típusa a kényszerevés. A falásrohamok megmaradnak, de hiányoznak a súlycsökkentő manipulációk.) Az anorexia nervosa az obesitas és az asthma bronchiale után a leggyakoribb betegség a tizenéves fiatalok körében. Főként a társadalom jómódúbb rétegeiben fordul elő ilyesfajta betegség, mely mögött a különböző társadalmi (modellek, sportolók, elit kör, stb.) és közéleti körülmények állnak.

Bulimia_nervosa

Az étvágy, éhség és telítettség idegrendszeri szabályozásának kulcsszerepe van az ilyen betegségekben. Az evészavarokkal társuló leggyakoribb pszchiátriai zavarok közé tartoznak a kényszerbetegségek, a szociális fóbia, a pánikzavarok, a hypochondria, a személyiségzavarok és a depresszió is.

 

A folyamatok mögött különféle tényezők állnak. A prediszponáló tényezők: egyéni (genetikai), családi kockázati tényezők. Precipitálók között a diétázáshoz és fogyáshoz vezető stresszorok szerepelnek. Fenntartó tényezők a környezeti és kognitív megerősítők.Anorexia nervosa klinikai tünetei

Alaptünete a súlyfóbia, a testképzavar, a súlyhiány és az amenorrhoea (menstruáció elmaradása). Ezek alapján fontos tudni az ideális testsúlyt, melyet a testtömegindex-szel határozhatunk meg. (A testsúly (kg) osztva a testmagasság négyzetével (m2). Normális tartomány: 20-25 kg/m2)

Bulimia nervosa klinikai tünetei

Hasonlít az előzőre, a két kórkép gyakran jár együtt (bulimaexia). Falásrohamok, testsúlycsökkentő manipulációk (önhánytatás, hashajtózás, stb.), aggodalmaskodás a testsúly és az alak miatt. A páciensek titkolják a kényszeres zavaraikat.

Általában rövid ideig tartanak, de olykor nagyobb mennyiség (50 ezer kalória) is eltávozhat. Gyakoriak emellett az öngyilkossági kísérletek, a drog- és az alkoholhasználat. A két zavar közti különbség az, hogy az anorexiánál szociálisain introvertált személyiség alakul ki, addig a bulimiánál extrovertált.Anorexia nervosa kezelése

Első célja a szociális és testsúly tényezők helyreállítása. A pszichoterápia során az érzelmi kifejezőeszközöket és a testképzavar oldását kell segíteni.

Bulimia nervosa kezelése

Ugyanígy szomatikus terápia és pszichoterápia javasolt. (Néhány speciális különbséggel.)

 


A pszichiátria magyar kézikönyve, Szerk.: Füredi J., Németh A., Tariska P., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2003, Harmadik kiadás

Anorexia nervosa

Bulimia

Kép forrása