fejfajasNeurológiai szempontból a fejfájás lehet: tünet, mely mögött organikus betegség keresendő, másrészt önálló fejfájásbetegség, mely mögött nem mutatható ki anatómiai elváltozás.
Önálló fejfájásbetegségek közül egyik legismertebb a migrén.
A migrén előfordulása 7,7-18 %, nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban alakul ki. A fájdalom rohamokban jelentkezik. A Rohamok 1/3 részét ún. aura vezeti be. Ekkor beszélünk klasszikus migrénről. Wolff szerint az aura az agyi erek összehúzódása miatt alakul ki, amit az erek kitágulása és lüktető fejfájás követ.
A migrénes rohamot kiválthatja a stressz, időjárás változás, alváshiány menstruáció körüli időszak, vércukor ingadozás, látásromlás, alkohol, kávé, különböző sajtok, kínai ételek, illetve más belső vagy külső ingerek.
A fejfájás előtti 24 órában, az ún. prodromalis szakaszban közérzetváltozás jelentkezhet, mint például indokolatlan jókedv, levertség, bizonyos ételek iránti vágy. A rohamot közvetlenül az aura előzi meg, mely lehet szikralátás, homályos látás, növekvő karikák, zsibbadás. Maga a fejfájás többnyire féloldali, rohamszerű, görcsös és lüktető jellegű. Gyakran társul mellé hányinger, hányás, fény-, hang-, szagtúlérzékenység és hasmenés. Kísérő tünetei az általános levertség, gyengeség, dekoncentráltság, szédülés. A roham általában havi 1-4 alkalommal jelentkezik és 4-72 óráig tart.
A hatékony kezeléshez szükséges a kiváltó tényezők kerülése, így a rohamok száma és hosszúsága jelentősen csökkenhet. Az orvos számára nagy segítség lehet, ha a beteg a migrénes rohamairól rohamnaplót vezet. Kezdetben általában rohamkezelő terápiát szokás alkalmazni vény nélküli illetve vénnyel kapható hányinger- és fájdalomcsillapítókkal.A nem-szteroid gyulladásgátlók enyhe migrén kezelésére való, ilyen például az aspirin, ibuprofen, naproxen és a patikákban kapható kifejezetten migrénre specifikus vény nélkül kapható készítmények. Súlyos migrén esetében triptánok valamint ergot alkaloidok alkalmasak, néha nem-szteroid gyulladásgátlókkal kombinálva alkalmazandó. A triptánok kifejezetten hatékonyak, mivel a fájdalom csökkentése mellett, a hányingert és a különböző ingerekre való érzékenységet is csökkentik. Ha az eddig felsorolt gyógyszerek hatása nem kielégítő és mellettük is sok erős roham van opioidokat is használnak. Ehhez csak végső esetben fordulnak, hiszen függőséget alakít ki.
Ha a rohamok egyre sűrűbben és intenzívebben jelentkeznek megelőző kezelés javasolt. Ilyenkor gyakran kap a beteg vérnyomás-csökkentő-, depresszió elleni-, illetve epilepszia elleni gyógyszert, esetleg antihisztamint(ezt főként gyermekkorban). Elsőként választandó szerek a vérnyomáscsökkentők. Ezek közül is főként a béta blokkolók és a kálcium csatorna blokkolók. Ezeket a magasvérnyomás és a koszorúsér fokozott összehúzódási hajlamának kezelésére alkalmazzák, de csökkentik a migrénes rohamok gyakoriságát és mértékét is.